Under tre år har Smedshagsskolan i Hässelby och Kungliga Operan haft ett samarbete.m Verksamheten Unga på Operan har bjudit in skolbarnen barnen till att prova och känna sig fram genom olika konstnärliga uttryck.
Aktiviteterna har varierat och ägt rum både på Smedshagsskolan och på Operan; alltifrån workshops och föreställningar till att barnen utbildats i att genomföra egna guidade visningar för andra skolbarn på plats i operahuset.
Dessa aktiviteter har bl a resulterat i att skolans kunskapsresultat ökat i samtliga klasser. Totalt har cirka 150 aktiviteter genomförts på hela skolan i samtliga årskurser (F-9) och i operahuset och varje barn har varit med om minst en aktivitet per termin.
Projektet ligger i linje med FN:s konvention om barnens rättigheter som blir svensk lag från januari 2020. Projektet har möjliggjorts tack vare medel från Wallenius Lines.
Meritvärdet ökade 21 %
– Vår gemensamma kultur- och kvalitetsresa, samt skolans kollegiala lärande inom språkutvecklande arbetssätt, har i högsta grad bidragit till Smedshagsskolans avsevärt förbättrade resultat för vårterminen 2019. Skolans meritvärde ökade med 21 %-enheter, inte bara meritvärdet för årskurs 9 utan kunskapsresultaten ökade i samtliga klasser på skolan, säger Smedshagsskolans rektor Lolitha Nilsson.
Unga på Operan engagerade forskaren Margareta Aspán som i sin rapport konstaterar att barnen i samtal och frågor visar att de på ett positivt sätt funderat vidare över det som de varit med om.
Krävs hög kvalitet på undervisningen
– Många forskare har konstaterat att lärande gynnas av att elever arbetar kreativt och utforskande, men då krävs att det är hög kvalitet på undervisningen. Och samtidigt: konsten i sig har ingen uppgift att lösa, och ska inte behöva förknippas med mätbara utfall, i vare sig elevers kunskaper eller i social hållbarhet. Däremot kan arbete med konst i skola just bjuda in till nya perspektiv och nya frågor, och ge plats för det mångtydiga.
Anna Karinsdotter, konstnärlig chef för Unga på Operan:
– Vi vet att vårt arbete gör skillnad. Vårt mål är att skapa ännu bättre kultur för barn och unga och sprida lärdomarna så att fler får ta del av högkvalitativ kultur.
Foto: Markus Gårder