2024 års vinnare av Polarstjärnepriset

Hugo Svedberg heter vinnaren av Polstjärnepriset 2024. Vid finalen i Göteborgs konserthus med Göteborgs Symfoniker tog den 15-årige cellisten förstapriset.

Juryns motivering: 
”Hugo är en ung mästare med mäktig ton. Han har en självklar solistisk förståelse, musikalisk intelligens och innerlighet.” 

– Det var så kul att spela med orkestern och jag har lärt mig så mycket, säger Hugo Svedberg efter finalen. 

Hugo har varit med i tävlingar förut, och berättar vad han har upptäckt under denna tävlingsvecka.
– I Polstjärnepriset får man möjligheten att spela med en professionell orkester, vilket är väldigt speciellt. Det finns också många omgångar i tävlingen och man lär sig något varje gång. 

Som vinnare får Hugo Svedberg 50,000 kronor. Han kommer dessutom att representera Sverige i Eurovision Young Musicians, ett EBU-arrangemang och Europas största tävling för unga klassiska musiker, som ses av miljoner tv-tittare över hela Europa.  

2024 års final sker i Stormens konserthus, Bodø, Norge, den 17 augusti 2024.

Bournemouth är hemstaden

Hugo Svedberg bor i Bournemouth, England. Pappan är svensk och Hugo är ofta i Sverige. I april kommer han till Borås och Göteborg för att ge konserter. 

Fler pristagare

Andrapristagaren Elias Xie, piano, får 10,000 kronor. 

5,000 kronor vardera går till tredjepristagaren, violinisten Maya Broman Crawford-Phillips, samt till fjärdepristagaren Philip Engström, cello. 


Polstjärnepriset instiftades 2007 av Vänersborgs kommun som en årlig tävling för Sveriges främsta unga klassiska musiker. Genom åren har Polstjärnepriset utvecklats till mer än en tävling – Polstjärneprisets syfte är att uppmärksamma unga talanger som spelar klassisk musik och hjälpa dem i deras fortsatta musikaliska utveckling. Tävlingsmomentet kompletteras med undervisning och seminarier samt orkester- och ensemblespel där alla deltagare också får chans att spela och uppträda tillsammans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.