Hederspris till Ung Nordisk Musik

Den nye ordföranden för The Council of Nordic Composers/Nordiska Komponistrådet – Bent Sørensen (dansk tonsättare) – kunde i samband med de Nordic Music Days i Bodø, Norge, stolt tillkännage att organisationen Ung Nordisk Musik (UNM) får 2019 års hederspris (50,000 norska kronor).

Syftet med UNM är att främja samarbete mellan unga nordiska kompositörer och musiker.

Sedan starten 1946 ambulerar UNM mellan de nordiska länderna och är fortfarande något unga tonsättare anser vara viktigt att vara med i. 2019 var Piteå festivalort. I slutet av augusti 2020 träffas man i Tammerfors.

Kompositörens unga ålder, dvs under 30, är en viktig princip för festivalen. Inte sällan har UNM varit en viktig milstolpe i en ung kompositörs övergång från att vara student till att bli en professionell tonsättare.

Nätverk byggs

Genom UNM får unga kompositörer träffa en seriös performancearena och dedikerade artister. De får erfarenheter och festivalen erbjuder professionell påfyllning i form av mästarklasser och seminarier, samt musik och estetiska diskussioner med andra unga nordiska kompositörer.

Med detta pris vill rådet hedra inte bara det konsekventa arbete som UNM gör för unga kompositörer och kontakten mellan dem, utan också de allmänna ansträngningar de gör genom sina öppna konserter så att en bredare publik också kan få möjlighet att höra ny nordisk musik.

Nordiskt musikutbyte är marginellt

Nordiska Komponistrådet med sina nordiska tonsättarföreningar har nyligen genomfört repertoarstudier som visar att utbytet av nordisk musik mellan de nordiska länderna är marginellt.

Nordiska Komponistrådet grundades 1946 och är en intresseorganisation för mer än 1,500 kompositörer inom konstmusik, elektroakustisk musik, ljudkonst och andra som arbetar med ljud som konstform i Norden. Medlemmar är tonsättarföreningarna i Island, Norge, Sverige, Finland, Danmark och Färöarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.