Hummel på skolschemat

Ett projekt som kunnat corona-anpassats är Skapande skola-projektet Spela skola spela som just nu genomförs i Ljungby kommun. Bakom projektet står Unga Musik i Syd.

För tredje året lär musikern Anders Larsson elever att spela ukulele och hummel, ett instrument som passar särskilt bra i Ljungby då den siste hummelspelaren i Sverige kom just härifrån.

Hummel (eller långspel, långharpa) är ett gammalt stränginstrument som kan liknas vid en äldre typ av cittra och är besläktad med det norska instrumentet langeleik.

Anders Larsson

I projektet Spela skola spela träffar Anders Larsson eleverna flera gånger och lär dem spela en låt. De får även bygga egna hummlar som de spelar på. Totalt har runt 600 barn varit med i Spela skola spela under de tre åren som Anders gästat Ljungby.

Mycket handsprit 

För att göra besöken corona-säkra arbetar musikern Anders med en klass i taget. Eleverna kommer till workshoppen med nytvättade och nyspritade händer, för att lära sig spela på ukulele och det ensträngade instrumentet hummel.

Anders håller distans till eleverna och alla instrument tvättas mellan varje workshop. 

– Hjortbergskolan i Ljungby, där projektet genomförs, är en mångkulturell skola och många elever kan inte svenska än. Att då undervisa på svenska och lära dem en svensk tradition känns extra spännande och utmanande, säger Anders Larsson. 

Ett vanligt år skulle projektet Spela skola spela avslutats med en stor konsert med alla elever dit alla föräldrar bjuds in. Detta år blir kommer varje klass istället spela in på video när de spelar sina låtar och filmerna skickas sedan till föräldrarna.


Bilden överst: Hummel byggd 2010 av Astrid Pullar. Foto Mikael Bodner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.