Keith Jarrets norske arvtagare

I oktober 2020 meddelade pianisten Keith Jarrett att han kliver av, då han inte längre kan spela med båda händerna efter att ha drabbats av flera strokes.

Nu stiger en ung norsk pianist fram, Kjetil Mulelid, som en spännande arvtagare. 

Kjetil, född 1992, är både pianist och kompositör. Han kommer från Hurdal i Norge. Redan etablerad som en innovativ musiker som blandar jazz, psalmer och fri improvisation. Kontemplativt och eget i ett spel som tangerar både Keith Jarretts och Jan Johanssons.

Efter att ha avslutat sina studier på Jazzlinja i Trondheim, har han genomfört konserter och turnerar med sin egen musik och sina olika projekt i stora delar av Europa och Japan. 

Strålande recensioner
Soloalbumet Piano

Förutom några trioplattor har han släppt en rad fint mottagna album med sina projekt Wako och Kjemilie, och han har spelat och arbetat med många etablerade musiker som Arve HenriksenJason Moran (US), Barry Guy (UK) och Trygve Seim

2021 utmärkte han sig som solopianist med albumet Piano. Skivan fick en rad en fina recensioner med bl.a. 5 av 5 stjärnor i brittiska UK Vibe, och beskrevs av norska Morgenbladet som “Balansekunst”.

Merparten av musiken till den här skivan skrevs under en hektisk lockdown-period och spelades in hos
legendariska Athletic Sound studio i Halden på deras unika och karaktäristiska Bösendorfer-flygel från 1919.

Skandinavisk soloturné

Nu är Kjetil Mulelid ute på en soloturné till Danmark, Sverige, Finland, Norge. 

Efter start på Montmartre i Köpenhamn kommer han till Eskilstuna Jazzklubb den 22/9, Kulturhuset Multeum i Strängnäs den 23/9, Salo Jazz Festival i Finland den 24/9, Porvoo Jazz Festival den 25/9, S:t Peters kyrka i Stockholm den 28/9, Halmstad Jazzklubb den 29/9 och slutligen Nefertiti på Valand i Göteborg den 30/9. Därefter väntar ett antal solokonserter i Norge.

Till Kjetil Mulelids webbplats ›


Bilden: från en konsert i Vigelandmuseet. Foto: Jenny Berge Myhre

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.