Musik, sa Alfons Åberg – nominerad till Grammis

De flesta av de mest älskade Alfons Åberg-sångerna finns sedan sommaren 2022 samlade på ett och samma album. Gunilla Bergströms texter och Georg Riedels melodiska kompositioner har förärats nya arrangemang och inspelningar.

Skivan är Grammis-nominerad 2023 i kategorin Årets barnmusik (en av 21 kategorier).

På inspelningen medverkar gör Sarah Riedel och Jonas Karlsson med sång, Carl Bagge på piano samt ett tiotal av landets mest erfarna srudiomusikermusiker. Dessutom gästas albumet av Henrik Dorsin, samt barnen Sonja Skokic Riedel och Judit Bådagård, som sjunger på ett par av låtarna.

För de nyskrivna arrangemangen svarar huvudsakligen kompositören själv, medan Sarah Riedel och Carl Bagge har producerat; Bagge har även kompletterat med några arrangemang.

Inbjuder till mer spretig musik

Georg Riedel, f. 1934

För ungefär 40 år sedan blev kompositören, musikern och arrangören Georg Riedel kontaktad av Gunilla Bergström – journalist, författare, illustratör, textförfattare och skapare av den omtyckte och klurige Alfons Åberg – om att göra ledmotiv och instrumentalt underscore till tv-produktionerna om Alfons. Snart efterfrågades även sånger. Gunilla började skicka texter som Georg gjorde låtar av.

Samarbetet med Gunilla tillhör det roligaste jag har gjort, säger Georg Riedel.

Dessutom är han väldigt förtjust i huvudpersonen som figur.

– Alfons är på ett sätt väldigt vanlig, men på andra sätt inte. Alldaglig, men egen. Om man ser på illustrationerna är även de rätt stiliserade. Det inbjuder i sin tur till att göra lite mer spretig musik, där man blandar olika stilar. Det försökte jag utnyttja. Skriver man för barn har man dock alltid en förhoppning om att sångerna också ska kunna sjungas, menar kompositören.


2023 års Grammis-gala äger rum på Annexet i Stockholm den 3 maj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.