Nordiska Kammarorkestern blir symfoniorkester med ungdomar

På måndag den 1 november flyttar ett 30-tal elever från kulturskolorna i Jämtland och Västernorrland in i Nordiska Kammarorkestern. Klassiska pärlor, film- och populärmusik ska repeteras och den 3 november blir det konsert.

– Det känns enormt inspirerande att äntligen kunna genomföra det här. Vi hade ingen aning om hur många som skulle anmäla sig och blev positivt överraskade, säger musikchefen Elisabet Ljungar.

Stort intresse

Projektet riktar sig till instrumentalelever och deras pedagoger från Västernorrlands och Jämtlands kulturskolor. Intresset har varit så stort att deltagarantalet fick begränsas, och i årets Höstlovsorkester deltar ungdomar från gymnasiet och högstadiet. 

Målet med Höstlovsorkestern är att skapa en återkommande musikalisk träffpunkt över kommun- och regiongränser. 

Öka intresset för orkesterinstrument

– Vi hoppas att det här på lång sikt ska öka intresset för att välja att spela orkesterinstrument på kulturskolorna. Det ömsesidiga erfarenhets- och kunskapsutbytet mellan pedagoger och orkestermusiker är en annan viktig beståndsdel i projektet. Extra roligt att vi samarbetar med Jämtland över regiongränserna, säger Elisabet Ljungar.

Under tre dagar kommer ungdomar och pedagoger repetera tillsammans med orkestern under ledning av unge dirigenten Emil Eliasson.

Konserten framförs i Tonhallen, Sundsvall, onsdag den 3 november kl 18.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.