Nyaste nationalorkestern med enbart ungdomar

Under tre dagar i slutet på oktober kommer ett 40-tal utvalda barn och ungdomar mellan 11 och 19 år från hela Sverige att samlas i Stockholm till en helt ny nationalorkester – den första i sitt slag i Europa.

Platserna i El Sistemas Nationalorkester erbjuds talangfulla barn och ungdomar som vill satsa extra på sitt orkesterspel. De unga musikerna kommer hämtas från El Sistema-program och kulturskolor över hela Sverige.

Första konserten i oktober

Det här är en satsning av Stiftelsen El Sistema tillsammans med Stims promotionnämnd. I samarbete med Konserthuset/Kungliga Filharmonikerna och Berwaldhallen/Sveriges Radios Symfoniorkester i Stockholm ordnas ett musikläger som avslutas med en offentlig konsert på Konserthuset den 31 oktober 2019. Dirigent blir Ron Davis Alvarez.

Konstnärlige ledaren för El Sistema, Ron Davis Alvarez.

– Vår vision är att genom orkestern visa hur långt vi har kommit med El Sistema i Sverige, säger Ron Davis Alvarez, konstnärlig ledare för El Sistema i Sverige och för den nationella ungdomsorkestern.
– Nu kan vi visa inte bara den höga musikaliska kvaliteten, utan också inspirera barn och unga att nå sin fulla potential genom övning och musicerande.

Projektet stöds även av El Sistemas löpande finansiärer SEB och musikstiftelsen Signatur.

Fokus på ny musik

El Sistemas Nationalorkester kommer vid sidan av den klassiska repertoaren också ha stort fokus på nyskriven och samtida musik.

På sikt ska orkestern omfatta 80-100 barn och unga, som tar del av musikläger på olika platser i landet i samarbete med symfoniorkestrar och konserthus. 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.