Polstjärneprisets finalister 2021

Juryarbetet för att utse Polstjärneprisets finalister är nu klart. Det skedde efter en helt digital delfinalen. Tävlingsledare Ulrich Kaatz kunde idag presentera 2021 års deltagare i den kommande finalen.

Delfinalen bjöd på musik på mycket hög nivå framförd av åtta unga musiker i en online-sänd konsert den 3 januari 2021. Även juryn följde delfinalisternas framföranden på distans; något som ställde höga krav på både teknik och sändningskvalitet.

Cirka 70 ungdomar är involverade i Polstjärnepriset varje år. 2020 påverkades tävlingen starkt av restriktionerna kring Covid-19 vilket har begränsat resandet och möjligheterna att träffas och spela tillsammans.

Harpa – violin – kontrabas – piano

Det blev en trevlig instrumentfördelning med de Polstjärne-finalister som nu är utsedda:

  • Jael Caselunghe, harpa (Uppsala)
  • Nicole Biegniewska, violin (Norrköping)
  • Harald Edin, kontrabas (Styrsö)
  • Vilhelm Moqvist, piano (Götene)
50,000 kr till vinnaren

Finalen, där förstapriset är 50,000 kr, skulle ha genomförts tillsammans med Göteborgs Symfoniker den 5 januari 2021 i Konserthuset, Göteborg. På grund av coronarestriktionerna senareläggs finalen till ett datum längre fram i vår.


2021 arrangeras Polstjärneprisets tävling för 15:e gången. Tävlingen har numer ett självklart säte i Vänersborg och har utökats med en kursverksamhet för unga talanger samt etablerat långsiktiga samarbeten med Göteborgs Symfoniker, Radiosymfonikerna och Kungliga Filharmonikerna. Ungdomarna (upp till 20 år) som söker till tävling och kurs är landets allra bästa i sin åldersgrupp.

Polstjärneprisets tävling arrangeras av Nationellt centrum för musiktalanger. NCM är en förening som består av fem symfoniorkestrar, sex musikhögskolor, 23 musikinstitutioner och Vänersborgs kommun som tillsammans satsar på att vara landets mötes- och utbildningsplattform för unga musiktalanger.


Bilden: från vänster Jael Caselunghe, Nicole Biegniewska, Harald Edin, Vilhelm Moqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.