Succé för ung kammarmusik-akademi – trots restriktioner

Den 10 juli avslutades den femte Kammarmusik-Akademien efter tre veckor av repetitioner och konserter. Arrangemanget är en del av Vadstena-Akademiens verksamhet, som alltså inte bara fokuserar på sångare utan även på en akademi för instrumentalister; blivande yrkeskvinnor- och män som söker en framtid inom de scenkonstnärliga disciplinerna. 

På grund av coronapandemin har naturligtvis begränsningarna varit åtskilliga, både för repetitioner och för de konserter som getts. Trots detta har Kammarmusik-Akademien nått ut till en stor och varierad publik.

Deltagare i Kammarmusik-Akademien 2020.

Man har spelat för Vadstena-Akademiens Vänner, hotellgäster, vid äldreboenden och hos Birgittasystrarna i Vadstena. Konserter har genomförts i Shakespearefabriken, Vadstena Klosterkyrka, i Strå kyrka samt två familjekonserter på Gräsgården utanför Vadstena Klostermuseum. Konserten i Vadstena Klosterkyrka livestreamades och har redan runt 5,000 visningar. 

– Vi har fått stor uppskattning från den publik som besökt våra evenemang och man förstår hur viktig den levande musiken är för människor särskilt i dessa tider. Nästa år kommer vi förhoppningsvis tillbaka i full kostym, säger Vadstena-Akademiens konstnärlige ledare Nils Spangenberg

Repertoaren för deltagarna i Kammarmusik-Akademien består av både klassisk som nutida kammarmusik. Under repetitionsveckorna arbetar man tillsammans med en professionell kammarensemble, som i år bestått av Johanna Zetterqvist, flöjt, Joakim Zetterqvist, violin, Sara Munters, viola, Marcus Strand, gitarr/teorb, samt Viktor Nordliden, cello.

De unga deltagarna, s k stipendiater, har varit Emelie Viitberg, violin, Johanna Karlsson, viola, Katariina Kolehmainen, cello, Emelie Wästlund, oboe, samt sångarna Karin Osbeck, mezzosopran, och Georg Källström, tenor.

Finalkonserten med Kammarmusik-Akademien 10 juli

Rolf Martinsson (f 1956) – Juli för oboe och stråkkvartett

Anders Hillborg (f 1954) – Kväll

Franz Schubert (1797-1828) – ur Winterreise: Gute Nacht

Wenzel Matiegka (1773-1830) – ur Notturno: Ständchen, tema och variationer

Andrea Tarrodi (f 1981) – Sorg och Glädje

Tebogo Monnakgotla (f 1972) – Endings

Giovanni Sollima (f 1962) – Sonnets et Rondeaux


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.