Fred Lindberg får Jan Wallander-priset 2020

Jan Wallanderpriset delas varje år ut till en framstående student vid någon av musikhögskolorna i Sverige. Förutom äran får pristagaren möjligheten att under en längre tid använda ett instrument av utomordentligt hög klass.

2020 går priset till cellisten Fred Lindberg, 25, som just nu studerar vid Kungl. Musikhögskolan (KMH).

Han får nu under en längre tid använda en violoncell byggd i Neapel 1741 av den berömde instrumentmakaren Gennaro Gagliano (som levde 1705 – ca 1790).

Juryns motivering:

Med en bländande virtuositet och fantasifull gestaltning är cellisten Fred Lindberg vinnare av Jan Wallander-priset 2020.

Instrument rikt på övertoner

– Det känns jättekul! Jag har haft ett bra instrument fram tills nu, men det är kul att få byta upp en nivå och få chansen att spela på ett sånt här toppinstrument. Det kommer att utveckla mig som musiker på många sätt, säger Fred Lindberg.

– Jag håller på att lära känna instrumentet, det är inte helt självklart hur jag ska spela på den på bästa sätt, fortsätter Fred Lindberg. Den har väldigt mycket övertoner och jag tror att den kommer projicera ut väldigt bra i en stor sal.

Prisutdelning senare

Priset kommer att delas ut vid ett senare tillfälle under en ceremoni i Kungasalen vid KMH i Stockholm. I samband med ceremonin kommer vinnaren att på scen framföra ett stycke på Gaglianos cello.

Den internationella juryn som bestod av cellisterna Bjørg Værnes Lewis och Frans Helmerson, samt Staffan Scheja, professor i piano vid KMH, utsåg Fred Lindberg till vinnare utifrån hans framförande av fjärde satsen ur Edward Elgars cellokonsert samt första satsen ur en sonat av Boccherini.

Började som 7-åring

Fred Lindberg började spela cello som sjuåring. Idag går han avancerad påbyggnadsutbildning vid Kungl. Musikhögskolan på Edsbergs slott med Jakob Koranyi som huvudlärare.

Han har tidigare studerat mentorsprogrammet Classe d’Excellence de Violoncelle i Paris med ledning av världscellisten Gautier Capuçon och deltagit i ett flertal mästarklasser utomlands, bland annat för Steven Isserlis, Gary Hoffman, Anner Bylsma och Jerome Pernoo.

Fred har flera gånger framträtt som soloartist, bland annat med Bergens Filharmoniska Orkester och l’Orchestre du Conservatoire de Paris, och även stått på stora konsertscener så som Carnegie Hall i New York, Muziekgebouw i Amsterdam, Admiralpalast i Berlin och Chicago Symphony Center.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.