Hon återupptäcker dansk mästare

Minns ni den danska blockflöjtisten Michala Petri från 1970- och 80-talet? Här stormar 2020-talets danska blockflöjtsvirtuos fram – Clara Guldberg Ravn (född 1992).

Hon har tillsammans med Anna Paradiso, cembalo och piano, Mats Olofsson, cello, och Jonas Nordberg, teorb och barockgitarr, uppmärksammat en dansk kompositör från mitten av 1700-talet, som få har framfört, än färre hört talas om.

Detta är Clara Guldberg Ravns debutalbum som kom ut i november 2020 på tyska etiketten Arcantus. På cd:n Who enchants this meeting so? finns de sex första flöjtsonaterna av den danska kompositören Martinus Ræhs (1702-1766). 

Studietid vid KMH

Clara Guldberg Ravn studerade under sex år vid Kungl Musikhögskolan, där hon hade professor Dan Laurin som lärare. Idag frilansar hon som kammarmusiker och solist och är sedan ett par år tillbaka i Danmark.

– Det var en väldigt givande studietid, spännande och rolig. Jag trivdes väldigt bra med att studera på KMH. Dan har format mitt spel och tankesätt kring musik otroligt mycket, berättar Clara.

En familj av proffsmusiker

Martinus (Morten) Ræhs föddes i Horsens. Hans far var stadsmusikant i Århus (en musiker som var anställd av staden); även Martinus fick tjänst som stadsmusikant i Århus. Hans yngre bror Christian blev organist i Holmens kyrka i Köpenhamn och konsertmästare i kungens instrumentalensemble.

Martinus Ræhs for ofta till Köpenhamn, där han bland annat spelade för kung Christian VI. Han ansågs som en virtuos på sin elfenbensflöjt med silverbeslag.

Musik att bli glad av

De första sex (av totalt 15 bevarade) av Ræhs’ flöjtsonater finns med på skivan. Det är musik i senbarock stil. Elegant, originell och mycket underhållande, för att inte säga lekfull. Så visst var han en mästare, Martinus Ræhs!

Det är en skiva att bli glad av. För detta förtjänar ensemblen allt beröm, som nu lyfter fram Martinus Ræhs’ musik. Det är virtuost, vältajmat, ofta ganska rivigt, och ytterst flott framfört. Clara Guldberg Ravn imponerar med sitt spel på altblockflöjterna.

Nästa cd med denna ensemble och Ræhs’ återstående flöjtsonater är planerad att ges ut våren 2022.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.