Violinistnamn att lägga på minnet

Många unga begåvningar far Europa runt för att delta i tävlingar. Hoppet står till framgångar och prispengar som en dag till slut leder till upptäckt och genombrott.

Så också för Lorenz Karls; född 2001 i Österrike, numera boende i Sverige. Han började med violinen som fyraåring. Han har studerat vid Musikkuniversitetet i Wien (en av världens största högskolor för musik och scenisk konst med sona 3,000 studenter). Nu är han student vid Mozarteum Salzburg, med Benjamin Schmid som lärare (han som också är konstnärlig ledare för Musica Vitae).

Han har redan framträtt som solist med Mozarteum Symfoniorkester och Kremerata Baltica. Lorenz har vunnit ett antal priser, bland annat i Grumiaux International Violin Competition.

Nu är Lorenz Karls aktuell som en av 16 semifinalister i International Jascha Heifetz Competition i Vilnius, Litauen; med deltagare från Litauen, Lettland, Belgien Tyskland, Schweiz, Italien Frankrike, Spanien, Ukraina, USA, Japan och Kina. i juryn ingår bl a violinisterna Gidon Kremer och Isabelle Van Keulen.

Finalen är den den 24–25 februari 2021.Jascha Heifetz, född 2 februari 1901 i en judisk familj i Vilnius (som då tillhörde Ryssland), död 10 december 1987 i Los Angeles, USA; violinist, som ofta beskrivs som en av de största någonsin, och den mest berömda under 1900-talet. 1972 slutade Heifetz ge konserter och att göra inspelningar. Heifetz förekommer som solist på ett 130-tal skivor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.