Kreativa Ingesund Piano Center skalar upp

Det råder flygel-högtryck i Arvika, västra Värmland. Närmare bestämt på Musikhögskolan Ingesund som ingår i Karlstads universitet.

Här vid Ingesund Piano Center sker numer klaviaturframföranden av högsta internationella klass.

Julia Mustonen-Dahlkvist, Ingesund Piano Center.
Foto: Nissor Abdourazakov

Entusiasmen och arbetsviljan är stor sedan betydande donatorer gått in och gett den konstnärliga utbildningen avsevärda ekonomiska musikler.

Stiftelsen Ingesund Piano Foundation har utökat sin vision att stödja unga klassiska konsertpianister med sitt senaste initiativ: verksamheterna i Ingesund Piano Center, med projektet Artists-in-Residence.

Här kan upp till tio utvalda unga konsertpianister få ett års djupdykning i sitt artisteri, musikskapande, karriär och personliga utveckling. Allt under ledning av pianoprofessorn Julia Mustonen-Dahlkvist.

Galakonserter online

Tre galakonserter, under rubriken Nordic Stage, kommer att sändas från och med slutet av maj (27 maj, 3 juni, 10 juni) och detta markerar centrets officiella invigning för en onlinepublik, bl a via webbplatsen ingesundpiano.com och på YouTube.

Hela projektet har spelats in och producerats i Arvika med hjälp av professionella krafter.

Unga pianister i världsklass

Det var våren 2021 som aktiviteterna kring Ingesund Piano Center körde igång, inklusive projektet “Artists-in-Residence”. Projektet är ett stöd till utvalda unga pianister som är antagna och studerar på olika utbildningar vid Musikhögskolan Ingesund. Det ger de unga konsertpianisterna – som håller världsklass – möjligheten att få ett år av intensiva studier.

Vid Ingesund Piano Center får artisterna stöd i form av inspelningsmöjligheter, i förekommande fall även sina studieavgifter finansierade. Stipendier är också viktiga inslag i verksamheten.

Artisterna kommer från Kina, Belgien, Kanada, Hongkong, Frankrike, Lettland, Danmark/Polen, Sverige/Finland, Spanien och Portugal.

Motivation och inspiration

– Ingesund Piano Center ger en miljö att växa som konsertpianist och en möjlighet att växa tillsammans som ett team och stödja varandra i denna annars mycket konkurrenskraftiga värld.

– Vi lyssnar på varandra varje vecka och vi ger konstruktiv feedback till varandra. Vi håller grupplektioner och vi pratar om allt från musik till karriär till mental hälsa, berättar Julia Mustonen-Dahlkvist.

Redan nu står flera pianister runt om i världen och väntar att få en plats vid Ingesund Piano Center. Ryktet om den kreativa miljön i den lilla staden i de värmländska skogarna sprider sig snabbt.


Bilden överst: Niklas Nilsson, foto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.