Säsongspremiär på Drottningholmsteatern

Det blir en urpremiär av klassikern Skönheten och Odjuret som inleder säsongen på Drottningholms Slottsteater den 22 maj. Det är ett nyskrivet sångspel för hela familjen. Originalet hade premiär på Drottningholmsteatern för 250 år sedan.

Men på grund av de pandemirestriktioner som råder är publiken just nu begränsad till åtta personer.

Sångspelet Zémire och Azor hade premiär på Drottningholmsteatern 1778. Musik av André Grétry, libretto av Jean-François Marmontel efter romanen La Belle et la bête. Sångspelet hade på några år erövrat Europa och sades vara Marie-Antoinettes favoritopera (hämndlystna älvor, en orädd ung hjältinna och en ledsen prins förvandlad till odjur).

– Det här är en saga som har berättats om och om igen sedan 1700-talet. Nu kan vi äntligen välkomna en liten och efterlängtad publik från sex år till den här magiska historiska teatern och en föreställning om kärlek, slump och förvandling, säger Tuvalisa Rangström, som skrivit manus och regisserar. 

Originalmusik med ny text

Drottningholmsteaterns version utgår från den ursprungliga föreställningen Zémire och Azor. Musiken är till större delen hämtad från 1700-talsverket och texten är nyskriven med utgångspunkt i det ursprungliga dramat. På scenen syns en skådespelare samt dansare och musiker.

Efter föreställningen finns möjlighet för publiken att möta en filosof (Johan G:son Berg) för ett samtal om förvandling. 

Skönheten och Odjuret
Familjeföreställning från 6 år. Spelas 22 maj – 6 juni (för speldagar och tider se www.dtm.se)
Manus och regi: Tuvalisa Rangström
Musikkoncept: Maria Lindal
Skådespelare: Jessie Lewis Skoglund
Dansare: Elisabeth Ludwig
Musiker: Maria Lindal (violin), Kerstin Frödin (flöjt), Magdalena Mårding (cello) och Olof Wendel (cimbalom).


Foto: Ola Bergengren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.