Oboe och fagott kliver fram i nyskrivet

Genom att öka kunskapen om att blåsinstrumenten finns och lyfta fram dem i solistiska roller kan man skapa intresse och efterfrågan.

Så resonerar man hos Blåsarsymfonikerna i Stockholm (initiativtagare), hos Östgötamusiken samt hos Gotlandsmusiken.

Det här är ett projekt som stöds av Kulturrådet. Genom att öka kunskapen om att instrumenten finns och lyfta fram instrumenten i solistiska roller vill man skapa intresse och efterfrågan. Se det som en satsning för den svenska blåsmusikkrisen och för återväxten av unga blåsmusiker. 

Humoristisk musik?

Kompositören Emmy Lindström (bilden) har fått i uppdrag att skriva en dubbelkonsert för blåsorkester där oboe och fagott har framträdande solistroller.

Uruppförandet kommer att ske i Linköping i slutet av november 2022, på Gotland i november/december och i Stockholm i februari 2023 med anslutande skolkonsertturnéer.

Emmy Lindström sägs kunna komponera både humoristiskt och emotionellt och det kanske slår väl an hos målgruppen, barn från 6 till 12 år.

Concertino för oboe och fagott skrivs i tre olika orkestreringar och kommer att spelas regelbundet som skolkonserter för barn 6-9 år och 10-12 år samt för vuxna. Därefter kan även andra orkestrar ta upp det på sin repertoar och programsättning.

Verket spelas för barn med tre olika orkestrar på tre olika platser i landet 2022 och 2023 för att satsa på återväxten av unga blåsmusiker.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.