Tonsättarutbildning efter gymnasiet

Gotlands tonsättarskola vid Visby hamn

För några år sedan gick Axel Ek på Stockholms Estetiska Gymnasium. Nu studerar han komposition vid Gotlands tonsättarskola i Visby, där 90 % av studenterna som söker sig vidare till någon av musikhögskolornas kompositionsutbildningar blir antagna.

– Jag läser en tvåårig kompositionsutbildning, berättar Axel. Där får jag individuella lektioner med duktiga kompositionslärare från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Vi har notationskurser, gehörs- och harmonilära, vi lär oss allt om Bach-fugor och västerländsk kompositionsstil generellt.

– Sen har vi ett väldigt roligt ämne som heter kompositionsteknik där vi varje fredag får en uppgift som går ut på att komponera ett kortare stycke i en specifik teknik, senast var det tolvtonsteknik.

Axel Ek arbetar med elektronisk musik i datorn. Men han ägnar sig också åt musik för med klassisk ensemble, till exempel blås-, stråkkvintett och kör.

– Jag arbetar helst med  konstmusik inspirerad av traditionell musik. Men på min fritid skriver jag popmusik och rap, säger han.

På Stockholms Estetiska Gymnasium gick han inriktningen Sångare och musiker med huvudinstrument sång. Mycket av tiden i gymnasiet ägnades musikproduktion under gymnasiet.

 

Mer om Gotlands tonsättarskola ›

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.